sunnuntai 28. helmikuuta 2016

"Turun vallankumouskalenteri"

Vuonna 1917 Venäjällä oli edelleen käytössä vanha juliaaninen kalenteri, jonka lännessä oli korvannut gregoriaaninen kalenteri. Siksi venäläinen ajanlasku oli silloin 13 päivää läntistä jäljessä. Venäjän valtakuntaan kuuluneessa Suomessa tämä tuotti tietysti ongelmia, ja niin se vieläkin tuottaa historiantutkijalle. Monissa Venäjän historian kirjoissa on noudatettu Venäjällä silloin käytössä ollutta kalenteria, jolloin vertailu tapahtumiin meillä edellyttää pientä laskutoimitusta tai apuvälineen käyttöä.

Turun vuoden 1917 tapahtumissa keskeiset lähteet, mm. viralliset asiakirjat ja sanomalehdet noudattavat meikäläistä eli gregoriaanista kalenteria. Monissa niistä käytettiin Venäjän tapahtumista ja asiakirjoista kaksoispäiväystä, esim. Nikolai II:n kruunusta luopuminen 2./15. 3. 1917. Turun sanomalehdistä yksi, Izvestija (Turun – Ahvenanmaan varustusaseman armeijan, laivaston ja työläisten edustajain neuvoston ja sen toimeenpanevan komitean äänenkannattaja) noudatti kuitenkin venäläistä ajanlaskua.

Kytkeäkseni eri lehtien artikkelit ja eri paikkakuntien (kuten Pietari – Turku) tapahtumat toisiinsa rakensin itselleni ”Turun vallankumouskalenterin” 1917 – 18. Pyrin sen avulla kytkemään paikalliset tapahtumat ja mielenilmaukset siihen, mitä tapahtui vallankumouksen pääkaupungissa Pietarissa ja samalla myös maailmansodan rintamilla ja Euroopan maissa ja pääkaupungeissa. Näin saan Venäjän väliaikaisen hallituksen ongelmat ja esim. boshevikkien linjanvedot, päätökset ja toimet taustaksi suomalaisten poliittisten ryhmien ajankohtaisille kannanotoille ja toiminnalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti